پس از پذيرش مشروط برجام توسط مقام معظم رهبري، برخي فعالان حزبي و تشکيلاتي، صاحبنظران، تحليلگران سياسي، نمايندگان مجلس و کارشناسان سياسي مواضع خود را در اين باره مطرح کردند.
به گزارش
سلام لردگان؛ به نقل از
راه دانا؛
مقام معظم رهبري 29 مهرماه امسال در نامهاي به حجتالاسلام حسن روحاني ،رئيس جمهور موافقت مشروط خود را درباره برجام اعلام فرمودند.
معظمله با اشاره به بررسيهاي دقيق و مسئولانه برجام در مجلس شوراي اسلامي و شورايعالي امنيت ملي و عبور اين موافقتنامه از مجاري قانوني، دستورات مهمي را در خصوص رعايت و حفظ منافع ملي و مصالح عاليه کشور صادر فرمودند.
حجتالاسلام حسن روحاني رئيس جمهوري ايران نيز با ارسال نامهاي به مقام عظماي ولايت تصريح کرد: دولت جمهوري اسلامي ايران با رعايت ملاحظات و الزامات حضرت مستطاب عالي و مصوبات شوراي عالي امنيت ملي و مجلس شوراي اسلامي، نسبت به اجراي کامل و با حسن نيت برجام اقدام خواهد کرد.
پس از پذيرش مشروط برجام توسط مقام معظم رهبري، برخي از فعالان حزبي و تشکيلاتي، صاحبنظران، تحليلگران سياسي، نمايندگان مجلس و کارشناسان سياسي مواضع خود را مطرح کردند.
*آيتالله خاتمي: پيام رهبر انقلاب درباره برجام موضع ملت ايران است/ خوشبيني به آمريکا يعني ناپختگي سياسي/ عربستان در فاجعه منا مجرم است
آيتالله سيداحمد خاتمي خطيب موقت نماز جمعه تهران در خطبههاي نماز جمعه تهران با اشاره به نامه مهم مقام معظم رهبري به رياست جمهوري کشورمان اظهار داشت: نامه تاريخي عميق و دقيق مقام معظم رهبري پرونده برجام را بست.
وي با بيان اينکه نامه مقام معظم رهبري به رئيس جمهوري نامه معمولي نبود، افزود: کلمه به کلمه اين نامه بر روي حساب بود بنابراين اگر دنيا ميخواهد موضع ملت ايران را بفهمد اين نامه موضع ملت ايران است.
خطيب موقت نماز جمعه تهران با بيان اينکه اين نامه تجلي پيام عاشورا بود، گفت: در سراسر اين نامه روح حماسه حسيني و انقلابي حاکم است و اين پيام را با خود دارد که ايران اسلامي همچنان بر مواضع اصولي خود اصرار دارد و اين مايه نشاط نيروهاي انقلابي است که دغدغه ارزشهاي نظام را داشتند شد چرا که تمام اين نامه را ميتوان هيهات منالذله دانست.
آيتالله خاتمي از ديگر ويژگيهاي بارز نامه مقام معظم رهبري به رئيس جمهور کشورمان را نفرت از آمريکا برشمرد و خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبري همچون امام راحل آمريکا را شيطان بزرگ ميداند و از بدقولي و دروغگويي اين کشور سخن گفتند.
وي تأکيد کرد: اگر هر يک از طرفهاي مذاکرهکننده بگويند که ساختار تحريمها به قوت خود باقي است اين نقض برجام است اگر در طول اين چند سال با هر بهانهاي همچون بهانه نخنماي حمايت از تروريسم و يا نقض حقوق بشر بخواهند براي ما تحريم جديدي را وضع کنند اين به معناي نقض برجام تلقي ميشود.
خطيب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: همانگونه که مقام معظم رهبري تأکيد فرمودند بايد هيأتي قوي، آگاه و هوشمند پيشرفت کارها و انجام تعهدات طرف مقابل را دقيق رصد و راستيآزمايي کند و اگر خواستند زير عهدشان بزنند پاسخي متقابل اتخاذ شود.
آيتالله خاتمي افزود: موضع ولايت نشان داد افراط و تفريطهايي که در طول اين ايام دو طرف ابراز ميکردند نزد مقام عظمي ولايت هيچ جايگاهي ندارد. اينکه کساني برجام را فتحالفتوح معرفي کرده و يا افرادي برجام را به خطر افتادن انقلاب ميدانستند مورد پذيرش رهبري انقلاب نبود بلکه مقام معظم رهبري با 9 شرط برجام را تأييد کرد.
وي ادامه داد: اينکه عدهاي ميگويند مقام معظم رهبري برجام را تأييد کرد حتماً تأييد مشروط برجام را نيز ذکر کند و البته ما به عنوان خطيب جمعه تقاضا داريم که بگو و مگوها ديگر در مورد برجام تمام شود چرا که الان برجام يک قانون است و همه بايد از اين فرصت براي سامان دادن به جمهوري اسلامي استفاده کنيم.
خطيب موقت نماز جمعه تهران به دغدغه مقام معظم رهبري درباره نفوذ ايالات متحده آمريکا با توسل به پسابرجام اشاره و تأکيد کرد: از زمان برجام تاکنون صد روز ميگذرد و مقام معظم رهبري 70 بار خطر نفوذ سياسي، فرهنگي و اقتصادي را گوشزد کردهاند بنابراين مسئولان و مردم بايد مراقبت کنند دشمني را که 36 سال پيش از پنجره بيرون کرديم از در وارد نشود.
آيتالله خاتمي در مورد وظايف رسانههاي تصويري و نوشتاري در مورد برجام نيز گفت: رسانهايها نبايد جاده صافکن نفوذ آمريکاييها شوند، نبايد چهره آمريکا را بزک کرد کساني که اين چنين عمل کنند و به بازسازي چهره آمريکا بپردازند قطعاً عامل آنها به حساب خواهند آمد.
وي ادامه داد: خوشبيني به دشمن و قول و قرارهاي آنان ناپختگي سياسي است. سفير کوبا ميگويد با اينکه آمريکا مدتهاست که قول داده تحريمها را لغو کند هنوز آمريکا به قول خود عمل نکرده است بنابراين آنهايي که بيجهت خوشبين هستند ناپختگي سياسي دارند.
*کعبي: 9 بند نامه رهبر انقلاب برجام را به فرصتي براي ضربهزدن به نظام سلطه تبديل کرد/خنثيشدن استراتژي نفوذ از پنجره مذاکرات
آيتالله عباس کعبي عضو مجلس خبرگان رهبري با اشاره به نامه تاريخي رهبر انقلاب درباره توافق هستهاي اظهار داشت: نامه رهبر معظم انقلاب به رئيسجمهور به عنوان رئيس شوراي عالي امنيت ملي در چارچوب باز تبيين استراتژيهاي ثابت انقلاب اسلامي در مواجهه با استبداد و استکبار آمريکا و رژيم صهيونيستي و نيز باز تبيين مواضع ثابت نظام در ايفاي حقوق ملت ايران نگاشته شد.
آيتالله کعبي ادامه داد: نامه رهبر انقلاب همه استراتژيهاي نظام سلطه را که ميخواستند از در و پنجره مذاکرات هستهاي استراتژي نفوذ را پيش ببرند خنثي و نقشه آمريکا را به هم ريخت.
عضو جامعه مدرسين با تأکيد بر اينکه نامه رهبري مبناي پيشرفت هستهاي، اقتصادي و عبور از تحريمها است، تصريح کرد: 9 بند نامه رهبري برگرفته از استراتژي بينالمللي نظام اسلامي بوده و براي جلوگيري از نفوذ دشمن در عرصه سياسي، اقتصادي و اجتماعي است که ميتواند برجام را به يک فرصت براي ضربه زدن به نظام سلطه تبديل کند.
وي اظهار داشت: خطوط قرمزي که در برجام تا حدودي از آن عبور شده بود و ممکن بود به منافع ملي آسيب بزند با اين نامه حفظ شد و رهبري براي بعد از برجام خطوطي را مشخص کردند که بايد مبناي کار دولت باشد.
آيتالله کعبي با بيان اينکه اراده رهبري به معناي اراده ملت ايران است، به ممنوعيت ورود کالاهاي آمريکايي پس از برداشته شدن تحريمها اشاره کرد و گفت: تأکيد بر توليد داخلي و ممنوعيت ورود کالاهاي آمريکايي براي جلوگيري از تسخير بازار ايران توسط آمريکا و نفوذ اقتصادي صورت ميگيرد.
عضو مجلس خبرگان رهبري ادامه داد: آمريکا به دنبال اجراي سياست مصرفگرايي و تجمل در ذيل فرهنگ غربي از طريق ايجاد بازار مصرف از جمله گرفتن مجوز رستوران هاي زنجيرهاي مکدونالد هستند در حالي که راهبرد نظام اسلامي اقتصاد مقاومتي است.
وي در پايان خاطرنشان کرد: درست است که ما مذاکره کردهايم تا تحريمها برطرف شود اما اين به معناي باز کردن بازار ايران به عنوان کشور مصرف کننده کالاهاي آمريکايي نيست بلکه اين شرايط به معناي حرکت به سمت توليد، خودکفايي اقتصادي و توجه به کالاهاي داخلي براي تحقق اقتصاد مقاومتي است.
*آلاسحاق: نامه رهبري درباره برجام يک سند تاريخي است/دولت براي اجراييشدن اقتصاد مقاومتي نهاد «نظارت و پيگيري» تشکيل دهد
يحيي آلاسحاق وزير بازرگاني دولت کارگزاران و رئيس اسبق اتاق بازرگاني با اشاره به نامه مهم مقام معظم رهبري به رياست جمهوري اسلامي ايران درباره برجام اظهار داشت: اين نامه در يک مقطع مهم تاريخي توسط معظمله نوشته شد که از آن به عنوان يکي از سندهاي تاريخي ياد خواهد شد.
وي افزود: نکته مهم اين تصميم تاريخي تاکيد مجدد بر اقتصاد مقاومتي است که اين نشان از اهميت اقتصاد مقاومتي دارد و بايد همه دستاندرکاران حوزه اقتصاد به طور جد اين مسئله را دنبال کنند.
عضو شوراي مرکزي حزب موتلفه اسلامي خاطرنشان کرد: تاکيد مجدد مقام معظم رهبري بر اقتصاد مقاومتي نشاندهنده اين است که اين مهم چه جايگاهي دارد که رئيسجمهور، وزراي دولت، روساي سه قوه و فعالان اقتصادي بايد بر تحقق آن اهتمام جدي ببخشند.
آلاسحاق با تاکيد براينکه دولت که خط مقدم اجرا محسوب ميشود بايد برنامه عملياتي و اجرايي براي تحقق اقتصاد مقاومتي داشته باشد، گفت: بايد به اقتصاد مقاومتي از جنبه سلبي و ايجابي مورد توجه قرار بگيرد يعني بايد از حالت تعارف و مسائل شعاري سريعا عبور کنيم.
وي خاطرنشان کرد: ما همانگونه که مقام معظم رهبري نيز به آن اشاره فرمودند در اقتصاد مقاومتي آنگونه که بايد و شايد پيش نرفتيم. البته مثل اينکه دولت پيام را دريافت کرده چرا که صحبتهاي رئيسجمهور، معاونان وي و وزرا نشان مي دهد که همه به عزم واحدي براي اجرايي کردن رسيدهاند.
رئيس سابق اتاق بازرگاني تهران تاکيد کرد: بايد يک نهاد نظارت و پيگيري براي اقتصاد مقاومتي در دولت شکل بگيرد و دولت برنامه هاي عملياتي خود براي همه بخشها را ارائه دهد.
آلاسحاق با بيان اينکه نميدانم ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي که قرار بود در دولت تشکيل شود به کجا رسيد، گفت: کمتر از 50 درصد مسائل مربوط به اقتصاد مقاومتي مربوط به ايده ميشود و بيش از 50 درصد نظارت و پيگيري را در بر ميگيرد.
وي با تاکيد براينکه تاکيد مجدد مقام معظم رهبري در نامه تاريخي خود در مورد برجام و اشاره به اقتصاد مقاومتي نشان از حساسيت به اين امر مهم دارد، گفت: دولت بايد در مقوله توليدات داخلي توجه لازم را صورت دهد و شاخه تقاضا را تحريک کند چرا که امروز انبارهاي ما چه از خودرو، فولاد، لوازم خانگي و مصالح ساختماني و ... مملو از اجناس است اما هيچ خريدي صورت نميگيرد.
به گفته وزير بازرگاني دولت کارگزاران بايد همه راههاي سد کننده در مورد توليد داخلي را رفع کنيم و اين موارد گاهاً کيفيت، قيمت، خدمات پس از فروش خواهد بود و ما بايد راه را هموار کنيم. براي اين کار گاهاً کار فرهنگي و تجهيزات تکنولوژي لازم است و ما بايد اين مسير را تحقق بخشيم.
آلاسحاق با بيان اينکه بايد چرخ توليد داخلي بچرخد، گفت: براي تحقق اقتصاد مقاومتي برخي از آن برعهده دولت است که بايد بسترسازي کند و مقدار عمده آن به نظام بانکي برميگردد.
وي ادامه داد: در حوزه سياست خارجي و رايزنيهاي اقتصادي با هياتهاي خارجي بايد خود را با بنيه اقتصاد مقاومتي آپديت کنيم.
عضو شوراي مرکزي موتلفه اسلامي در مورد برنامه ششم نيز گفت: برنامه ششم دولت بايد با برنامه پنجم تفاوت ماهوي داشته باشد و هر 171 مادهاي که رهبري به آن اشاره کردند بايد در اين برنامه حاکم شود چرا که اين 171 ماده مربوط به اقتصاد مقاومتي است.
آلاسحاق خاطرنشان کرد: مجموعه نظام تدبير و برنامهريزي که در برنامه ششم حاکم ميشود بايد در تخصيص منابع، جهتگيري، حمايتها و اولويتبنديها شاخصه اصلي اقتصاد مقاومتي باشد يعني جاي جاي برنامه ششم سر تا پا اقدام عملي براي اقتصاد مقاومتي باشد و بيست و چند بندي که مقام معظم رهبري در مورد اقتصاد مقاومتي ذکر فرمودند خود را در برنامه ششم نشان دهند.
وي با بيان اينکه اگر اقتصاد مقاومتي را ملاک قرار دهيم طرفهاي خارجي سرمايهگذاران و شرکاء متوجه عزم جدي ما خواهند شد، گفت: نبايد بعد از برداشته شدن تحريمها کالاهاي مصرفي وارد کشور شود بلکه بايد عزم دولت اين باشد که ما اقتصاد مقاومتي را پياده کنيم.
رئيس سابق اتاق بازرگاني تهران در توضيح اظهارات خود گفت: بايد به جاي دريافت محصولات تمام شده از کشورهاي خارجي خط توليد را از آنها گرفته و يا ماشينآلات براي توليد در اختيار بگيريم و توليدات خود را به همان کشورها صادر کنيم.
آلاسحاق خاطرنشان کرد: بايد فضاي اقتصادي را به گونهاي هدايت کنيم که هياتهاي اقتصادي مذاکرهکننده کشورهاي خارجي اگر بنا به سرمايهگذاري در کشور دارند بايد اهداف خود را با اقتصاد مقاومتي تطبيق دهند چراکه دولت صرفا بايد در چارچوب اقتصاد مقاومتي حرکت کند و عوض شدن فضاي اقتصادي نيز بر همين مبنا باشد.
*نبويان: رهبر انقلاب با 28 شرط اجراي برجام را پذيرفتند/مسئولان حق تخطي از شروط رهبري را ندارند
حجتالاسلام سيدمحمود نبويان نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به دستور اخير رهبر معظم انقلاب درباره اجراي برجام گفت: پيروي از رهبر معظم انقلاب و دستوراتي که صادر ميکنند راه نجات کشور و انقلاب است.
وي با اشاره به بخشهاي مختلف نامه رهبر انقلاب اظهار داشت: در مقدمه ايشان از بررسيهاي انجام شده درباره برجام در کميسيون ويژه برجام و ديگر کميسيونهاي مجلس تقدير کرده و عنوان دقيق و مسئولانه را براي آن بکار بردهاند؛ متاسفانه برخي مسئولان دولتي و رسانههاي مختلف تاکيد ميکردند که بررسيهاي مجلس درباره برجام جناحي و سياسي است که تعابيري دور از انصاف بود.
**مبادا با عدم رعايت اين نکات منافع ملت از بين برود
نماينده مردم تهران در مجلس، با اشاره به تاکيد رهبر انقلاب مبني بر لزوم مدنظر قرار دادن شروط ذکر شده در نامه براي حفظ منافع ملي و مصالح عاليه کشور گفت: اين نکته نشان ميدهد که مسئولان دولتي بايد نکات مطرح شده در اين نامه را آويزه گوش خود کرده و مبادا با عدم رعايت اين نکات منافع ملت از بين برود.
وي تقدير رهبر معظم انقلاب از همه اعضاي تيمهاي سابق مذاکره کننده و همچنين تيم فعلي را يادآور شد و تصريح کرد: رهبر انقلاب از منتقدان نيز تقدير کرد و فرمودند که آنها با ريزبيني قابل تحسين مسائل مربوط به برجام را بررسي کردند؛ از اين فرموده رهبري مشخص ميشود که برجام داراي نقاط ضعف بوده و منتقدان آن را شفاف کردهاند.
نبويان با بيان اينکه رهبر معظم انقلاب ابتدا از اعضاي کميسيون ويژه برجام و سپس نمايندگان و اعضاي هيأت رئيسه مجلس تقدير کردند و طرح مجلس درمورد برجام را محتاطانه خواندند افزود: ما درباره طرح مجلس بارها به اين نکته اشاره کرديم که نکات مهم و خطوط قرمز مدنظر رهبر معظم انقلاب در طرح مجلس نيامده است.
**اقدامات ما در تاريخ باقي خواهد ماند
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر نظر مقام معظم رهبري مبني بر به ياد ماندني و عبرتآموز بودن تلاشهاي صورت گرفته در بررسي و تصويب برجام گفت: همه ما بايد بدانيم که اقدامات ما در تاريخ باقي خواهد ماند و ما بايد از آن براي آينده درس بگيريم.
وي با اشاره به تاکيد مقام معظم رهبري انقلاب درباره توجه به وعده الهي و دل بستن به ياري خداوند اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب تاکيد دارند که اگر تلاشها مسئولانه و براي خدا باشد موجب نصرت الهي ميشود زيرا خداوند وعده داده که اگر کساني او را ياري کنند او نيز آنها را ياري خواهد کرد و اين نکتهاي است که رهبر معظم انقلاب بارها به مسئولان تذکر دادهاند که فقط به خداوند اميد ببنديم نه به کشورهاي ديگر و سران کفر.
نبويان با اشاره به بند دوم نامه رهبر انقلاب و تاکيد ايشان بر دشمني امريکا با ملت ايران گفت: اين مسئله امروز بسيار مورد غفلت قرار گرفته و متاسفانه ديپلماسي وزارت امور خارجه ما اين مسئله را مورد توجه نميدهد.
وي ادامه داد: رهبر انقلاب تاکيد ميکنند که امريکا همواره در مسئله هستهاي و ديگر مسائل همواره رويکرد خصمانه با ملت ما داشته است و به عقيده من اين سادهلوحانه است که ما فکر کنيم امريکا دست از دشمني با ملت ايران برداشته است.
**اقدامات خصمانه آمريکا عليه ملت ايران
نماينده مردم تهران در مجلس با اشاره به اقدامات خصمانه عليه ملت ايران نظير ايجاد قائلههاي مختلف در ابتداي انقلاب، حمايت از گروههاي تروريستي عليه ملت ايران، تشويق و حمايت صدام و حمله عليه ايران طراحي کودتاها و فتنههاي مختلف براي براندازي نظام ايران گفت: اين اقدامات همگي ثابت مي کند که امريکا دشمن ما بوده و دست از دشمني برنميدارد.
نبويان با يادآوري اشاره رهبر انقلاب به نامهنگاري رئيس جمهور امريکا با ايشان و بيان اين مسئله که امريکا قصد براندازي نظام ايران را ندارد گفت: رهبر انقلاب به اين نکته اشاره کردند که اين اظهار نظر رئيس جمهور امريکا با طراحي فتنه 88 و حمايت از فتنهگران خلاف واقع از آب درآمد؛ اين نشان مي دهد که مسئولان ما نبايد فريب وعدههاي ظاهري آنان را بخورند.
وي ادامه داد: دست دادن و لبخند زدن به دشمن جز شکست ما و از دست دادن منافع ملي حاصل ديگري در پي نخواهد داشت.
نماينده مردم تهران در مجلس با طرح اين سوال که علت دشمني امريکا با ملت ايران چيست اظهار داشت: رهبر انقلاب تاکيد دارند که علت دشمني امريکا ماهيت جمهوري اسلامي ايران است؛ رهبري در سخنرانيهاي اخير خود نيز در مقابل کساني که ميگفتند انقلاب تمام شده است تصريح داشتند که انقلاب تمام شدني نبوده و روحيه انقلابي تاکنون ما را موفق کرده است.
نبويان با تاکيد بر اينکه علت دشمني امريکا با ايران تعهد ما به اسلام است افزود: قرآن و تعابير آن درباره مقابله با دشمنان خدا نشان ميدهد که سران کفر که مصداقش در دوران ما امريکا، اسرائيل و غرب است هيچگاه دست از دشمني با ما برنميدارند مگر آنکه دين ما را بگيرند.
وي با اشاره به برشمردن موارد منجر به دشمني امريکا با ملت ايران در نامه رهبر معظم انقلاب گفت: معني اين تعبير رهبر معظم انقلاب اين است که امريکا زماني دست از دشمني با ما برميدارد که دست از همه تعاليم اسلامي و ماهيتهاي ديني خود برداريم و به قول رهبر انقلاب هر وقت که ما ضعيف شويم امريکا دست از دشمني خود برخواهد داشت.
**امريکا در مذاکرات به دنبال تحقق اهداف رژيم صهيونيستي بود
نبويان با بيان اينکه رهبر انقلاب رفتار امريکا در مذاکرات هستهاي را يکي از موارد آشکار دشمني امريکا با دولت ايران خواندند افزود: رهبر انقلاب تصريح کردند که امريکا در طول دو سال مذاکرات به دنبال تحقق اهداف و خواستههاي رژيم صهيونيستي بود؛ با اين تعبير رهبري بيان اين حرف که با توافق هستهاي اسرائيل منزوي شده يک خيال خام است و اين حرف بسيار زشت است که بگويند منتقدين با اسرائيل همنوا شدهاند.
نماينده مردم تهران در مجلس ادامه داد: چگونه رژيم صهيونيستي بايد نگران و نااميد باشد در حالي که تمامي موارد نگراني آنها در مذاکرات از سوي امريکا از ما گرفته شده است؛ به عنوان مثال ما تعهد کردهايم که راکتور آب سنگين اراک که قابليت توليد پلوتونيوم دارد بايد نابود شود و همچنين متعهد شديم که باز فراوري اورانيوم را تا ابد انجام ندهيم که اين موارد از مصاديقي بود که نگرانيهاي رژيم صهيونيستي محسوب ميشد.
نبويان با اشاره به تاکيد رهبر معظم انقلاب مبني بر اينکه هوشياري مسئولان توانسته است تا حدود زيادي نقاط ضعف برجام را تحت پوشش قرار دهد، گفت: رهبر انقلاب تصريح کردند که هوشياري مسئولان- و نه فقط تيم مذاکره کننده هستهاي- از جمله خود ايشان با ابراز نگرانيهاي مختلف توانسته به ما هشدار دهد که از بروز زيانهاي مختلف در موارد متعدد جلوگيري کنيم.
وي با بيان اينکه البته در اين ميان خسارات متعددي نيز به دليل عدم رعايت خطوط قرمز به ما وارد شده است گفت: رهبر انقلاب تاکيد کردند که مقصود مذاکرات داراي نقاط ابهام، ضعف ساختاري و موارد متعددي است که اگر مراقبت صورت نگيرد منجر به خسارتهاي بزرگي براي حال و آينده کشور ميشود.
نماينده مردم تهران در مجلس ادامه داد: من به برخي از اين موارد خسارت اشاره ميکنم؛ مجوز براي بازرسي از تمامي نقاط و مراکز نظامي ايران بر اساس ضميمه اول صفحه 23 تا 24 و بند 74 تا 78 به طرف غربي اعطا شده است.
**نظارتهاي پذيرفته شده از سوي ايران در برجام بينظير است
نبويان با بينظير خواندن نظارتهاي پذيرفته شده از سوي ايران در برجام اظهار داشت: هر کشوري در دنيا تنها دو نظارت هستهاي را ميپذيرد که يکي پادمان است و ديگري پروتکل الحاقي در صورت پذيرش داوطلبانه از سوي آن کشور است ولي ما در برجام 4 نوع نظارت ديگر را نيز پذيرفتهايم که هيچ کشوري در دنيا اينگونه نظارت را نپذيرفته است.
وي اضافه کرد: به علاوه نظارتهاي ذکر شده در پروتکلهاي الحاقي که به گونهاي که طرف مقابل هر مکان را در هر زماني ميتواند بازرسي کند ما پذيرفتهايم که اقدامات شفافساز را نيز انجام دهيم؛ همچنين ما پذيرفتهايم که شوراي امنيت سازمان ملل نيز بر مسئله هستهاي ما نظارت کند و آژانس بينالمللي انرژي هستهاي موظف شده که علاوه بر گزارش به شوراي حکام به شوراي امنيت سازمان مل
نماينده مردم تهران در مجلس با اشاره به تشکيل کميسيون ويژه نظارت بر اجراي برجام با حضور اعضاي 1+5 ايران و نماينده عالي اتحاديه اروپا گفت: علاوه بر اين نظارتها ما در برجام اجازه دادهايم که کشورهاي دست چندم مانند عربستان، قطر و بحرين نيز بر صنايع مختلف دفاعي و داراي کلاس بالاي ما نظارت کنند که اين موارد خسارتهاي بزرگي را به تعبير مقام معظم انقلاب به کشور ما وارد ميکنند.
نبويان ترکيب و وظايف کميسيون مشترک نظارت بر اجراي برجام را يادآور شد و افزود: 16 وظيفه براي اين کميسيون در نظر گرفته شده است که در همه جا گفته شده که نظر کميسيون بر اساس اجماع اعضا صادر ميشود ولي تنها در يکجا گفته شده که اجماع لازم نيست که آن مورد در زمينه دسترسي به اماکن نظامي ايران است که تاکيد شده تنها 5 رأي از 8 رأي کافي است.
وي با بيان اينکه ايجاد اين کميسيون مشترک يک بدعت در نظام بينالمللي است گفت: در مورد مسئله اقلام دوگانه که در بسياري از صنايع ما بکار ميرود گفته شده که بايد اين کالا به کارگروه خريدي که از سوي کميسيون مشترک مشخص ميشود ارائه دهند و اجازه همه اعضا نيز براي خريد آن کالا لازم است و حتي اگر يکي از آنها مخالفت کند آن کالا به ايران داده نخواهد شد و درنهايت شوراي امنيت نيز بايد تأييد کند که آن کالا به ايران داده شود يا خير.
**تسلط کشورهاي دسته چندم بر ايران
نماينده مردم تهران در مجلس با تاکيد بر اينکه اين اقدام خسارت بزرگي را به ايران وارد ميکند ادامه داد: تازه زماني که همه اين موارد انجام شود بند ديگري وجود دارد که ميگويد کشور صادر کننده تکنولوژي حق دارد بر نوع استفاده از آن نظارت کند يعني اگر يک تاجري در کشوري مانند عربستان و ديگر کشورها اقدام به فروش اين کالاها ميکند، کشور صادرکننده حق دارد بر استفاده نهايي آن کالا نظارت کند که اين به معناي تسلط کشورهاي دسته چندم به ايران است.
نبويان با اشاره به برخي محدوديتهاي ايجاد شده براي ايران در برجام در بازه زماني 10، 15 و حتي ابدي گفت: ارسال سوخت مصرف شده راکتورها به خارج ممنوعيت بازفراوري، ممنوعيت تحقيق و توسعه در بازپروري و ممنوعيت داشتن تنها يک راکتور آب سنگين، خريد کالاهاي با قابليت دوگانه از طريق کميسيون مشترک همگي از جمله محدوديتهاي دائمي ايران در برجام است.
وي با بيان اينکه پذيرش اين محدوديتهاي به معناي محروم کردن تمامي نسلهاي آينده کشور است اظهار داشت: به همين دليل رهبر معظم انقلاب تاکيد کردند که ما بايد بسيار مراقب باشيم و در صورت عدم مراقبت ضربههاي فراواني خواهيم خورد.
نماينده مردم تهران در مجلس با اشاره به بند 3 نامه مقام معظم انقلاب گفت: رهبر انقلاب در اين قسمت به بندهاي 9 گانه مصوبه مجلس شوراي اسلامي و 10 بند مصوبه شوراي عالي امنيت ملي در 19/5/1394 اشاره کردند و ضمناً 9 شرط ديگر نيز براي اجراي برجام از سوي خودشان عنوان کردند که در مجموع 28 شرط براي پذيرش برجام از سوي ايشان مورد تاکيد قرار گرفت.
**رهبر انقلاب مصوبه شوراي عالي امنيت ملي را با 28 شرط پذيرفته
نبويان با يادآوري زمان تصويب برجام در شوراي عالي امنيت ملي در تاريخ 19 مرداد اظهار داشت: رهبر انقلاب بعد از 2 ماه و 10 روز مصوبه شوراي عالي امنيت ملي را با 28 شرط پذيرفته و تأييد کردند؛ معناي اين شروط اين است که رهبري هيچگاه از خطوط قرمز خود عدول نکرده است زيرا خطوط قرمز منافع ملي خود را حفظ ميکند.
وي ادامه داد: خيليها در کميسيون ويژه و زماني که برجام در حال بررسي بود به ما ميگفتند که حضرت آقا برجام را پذيرفتهاند ولي تاريخ نامه رهبري و شروط ضميمه آن نشان داد که اين خبر يک دروغ بود.
نبويان با اشاره به شرط اول رهبر انقلاب مبني بر لزوم لغو همه تحريمها گفت: متاسفانه بايد اشاره کنم که تحريمهاي مالي اقتصادي کنگره، 12 تحريم از دستورات اجرايي رئيس جمهور که همگي مربوط به تحريمهاي ثانويه امريکا به ايران است تا 8 سال نه لغو ميشود و نه تعليق بلکه فقط متوقف ميشود؛ در حالي که هدف ما از مذاکرات برچيده شدن اين تحريمها بود.
نماينده مردم تهران در مجلس درباره زمان برداشته شدن تحريمهاي اتحاديه اروپا نيز اظهار داشت: بخشي از اين تحريمها در روز اجرا (که اين زمان هنوز معلوم نيست چون ما هنوز اقدامات خود را انجام ندادهايم) لغو شده و بخشي ديگر تا 8 سال بعد در روز انتقالي و بخشي ديگري 10 سال ديگر برداشته ميشوند. در حالي که هدف ما اين بود که همه تحريمها در روز اجرا لغو شود.
نبويان با بيان اينکه تمامي تحريمهاي مربوط به حقوق بشر، تروريسم و تحريمهاي اوليه امريکا درمورد بلوکه شدن داراييها لغو نميشود گفت: هدف از مذاکره لغو تحريمها بود نه تعليق ولي متاسفانه در متن برجام اين خسارات بزرگ به حال و آينده کشور وارد شده است.
وي منوط شدن لغو تحريمها و انجام تعهدات ايران را يکي از نقاط غمانگيز برجام خواند و اشاره رهبر معظم انقلاب را به اين مسئله يادآور شد و افزود: ما بايد همه تعهدات خود از قبيل جمعآوري سانتريفيوژها، از بين بردن قلب راکتور اراک، تغيير کاربري فردو و ديگر اقدامات را انجام دهيم و تازه پس از راستيآزمايي آژانس طرف مقابل دستور توقف يا تعليق تحريمها را صادر ميکند.
**در متن برجام پذيرفتيم که ابتدا ابزار اقتدار ايران از بين برود
نماينده مردم تهران در مجلس با بيان اينکه مسئله هستهاي ابزار اقتدار ملت ايران است ادامه داد: ما در متن برجام پذيرفتيم که ابتدا ابزار اقتدار ايران از بين برود ولي در مقابل دشمن ابزار تحريم را در دست خود همچنان نگه دارد؛ کجاي اين کار عاقلانه است؟ و ما چرا بايد چنين اقدامي را ميپذيرفتيم.
نبويان در ادامه با تاکيد بر اينکه امريکا با ديد دشمن در اين مذاکرات در مقابل ما حاضر شده بود گفت: اين نکته از آنجا اثبات ميشود که ما پس از آنکه تعهدات خود را انجام داديم امريکا بدون راستي آزمايي آژانس آن را نميپذيرد و ميگويد که من سازماني را براي اين راستي آزمايي در نظر گرفتم زيرا شما (ايران) دشمن ما محسوب ميشويد ولي ما در مقابل در زمينه برداشته شدن تحريمها هيچ سازماني را براي راستي آزمايي در نظر نگرفتهايم.
وي ادامه داد: نتيجه اين اقدام نشان ميدهد که طرف مقابل با ديد دشمن به ما نگاه ميکند ولي متاسفانه مذاکره کنندگان ما با ديد دشمن به طرف مقابل نگاه نميکنند و براي همين رهبر انقلاب تاکيد کردند که بايد تضمينهاي قوي درباره برداشته شدن تحريمها گرفته شوند و طرف مقابل بايد اعلام کند که تحريمهاي پولي و مالي به طور کلي و نه بخشي از آنها لغو شود و حتي اظهار باقي ماندن ساختار تحريمها نيز برجام را لغو خواهد کرد.
وي با تاکيد بر اينکه ما نبايد ابزارهاي فشار ملت ايران را در برجام از دست بدهيم گفت: راکتور آب سنگين اراک به دليل توليد 9 کيلو پلوتنيوم در سال و ذخاير اورانيوم 5 درصد ما دو مورد اصلي نگراني آمريکا و صهيونيستها هستند و رهبر معظم انقلاب تاکيد کردند که اين دو مورد زماني بايد تعهدات ايران درباره آنها انجام شود که پرونده PMD بسته شود.
**آژانس اعلام کرده پايان PMD را آذر ماه اعلام ميکند
نماينده مردم تهران در مجلس ادامه داد: آژانس اعلام کرده که بحث پايان PMD را تا آذر ماه اعلام ميکند پس تا آن زمان کسي حق ندارد به موضوع از بين بردن قلب راکتور اراک و ارسال اورانيوم 5 درصد به خارج بپردازد.
نبويان با اشاره به ترکيبات در نظر گرفته شده در زمينه مبادله اورانيوم ايران با کشور خارجي در نامه رهبر معظم انقلاب گفت: رهبري تاکيد داشتهاند که اين کار به صورت مرحله به مرحله انجام شود يعني مقداري اورانيوم 5 درصد را بدهيم و مقدار ديگري دريافت کنيم نه اينکه به صورت ناگهاني چندين تن به آن کشور داده شود.
تاکيد مقام معظم رهبر انقلاب بر توليد 190 هزار سوخت در انتهاي 15 سال را يادآور شد و افزود: رهبري تاکيد کردند که هرگونه ابهام و نگراني ناشي از برخي مطالب بيان شده در زمان برجام بايد برطرف شو؛ اين ابهام در بند 63 ضميمه اول برجام وجود دارد که ميگويد ايران چه تعداد حق توليد سانتريفيوژ نسبت به نسل 8 و نسل 6 را دارد چون با توجه به اين بند ايران تا حدود 31 سال ديگر به 190 هزار سو نخواهد رسيد.
وي اضافه کرد: يکي از شروط اساسي رهبر معظم انقلاب براي تأييد برجام اين است که اظهارات غربيها درباره ابهامات موجود در برجام مورد قبول نيست و مرجع تنها متن مذاکرات است.
نماينده مردم تهران در مجلس با اشاره به تاکيد رهبر انقلاب درباره تشکيل يک هيأت قوي و آگاه و هوشمند براي رصد اجرايي شدن برجام گفت: اين هيأت بايد اين 28 شرط و اقدامات طرف مقابل را به صورت دقيق رصد کند.
نبويان ادامه داد: در پايان اين نامه نيز شاهد هستيم که رهبر انقلاب تصريح ميکنند که رفع تحريمها اگرچه خوب است ولي گشايش اقتصادي و بهبود وضع معيشتي مردم تنها منوط به رفع تحريمها نخواهد شد و تاثير تحريمها بسيار اندک است و ايشان تاکيد دارند که تنها راه براي نجات اقتصاد کشور اقتصاد مقاومتي است.
وي با اشاره به ورود شرکتها و سرمايهگذاران خارجي پس از برداشته شدن تحريمها به ايران و لزوم دقت در نوع خدمات ارائه شده از سوي آنها گفت: به عنوان مثال وزير نفت به ما ميگفت يکي از پيشنهادات ژاپن به ما اين است که براي ايران کار خدماتي انجام دهد.
نماينده مردم تهران در مجلس ادامه داد: سرمايهگذاري خارجي زماني ارزشمند است که آن سرمايهگذار پول خود را وارد يکي از کارخانههاي نيمه تعطيل ما کند و ضمن توليد ارزش مالي اشتغال نيز ايجاد شود اما اگر قرار باشد شرکتهاي خارجي براي ما در کيش و شمال هتل بسازند ارزشي ندارد.
**نبايد مواد مصرفي را از امريکا وارد کنيم
نبويان با اشاره به تاکيد رهبر معظم انقلاب مبني بر جلوگيري از واردات بيرويه پس از برجام خاطر نشان کرد: بر اساس تاکيد رهبر انقلاب ما به هيچ وجه نبايد مواد مصرفي را از امريکا وارد کنيم.
وي با قدرداني از رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب در راستاي حفظ منافع ملي خاطر نشان کرد: ما از مسئولان محترمي که مي خواهند برجام را اجرا کنند توقع داريم که بدانند تخلف از شروط رهبر انقلاب به معناي ضربه زدن به منافع ملي است و قطعا آنها حق هيچگونه تخطي از اين شروط ندارند.
*فضائلي: شروط رهبري براي لغو تحريمها هدف اساسي مذاکرات را احيا کرد/ نفوذ دشمن با بيدقتي در اجراي برجام صورت ميگيرد
مهدي فضائلي کارشناس مسائل سياسي با اشاره به نامه تاريخي رهبر انقلاب درباره توافق هستهاي اظهار داشت: از ابتدا که برجام در مذاکرات بين ايران و 1+5 به نتيجه رسيد اين موضوع محل بحث و تحليلهاي مختلفي در داخل کشور قرار گرفت و خارج از نقدها دو مسير قانوني براي بررسي برجام انتخاب شد.
فضائلي با اشاره به نقش شوراي عالي امنيت ملي و مجلس شوراي اسلامي براي طي کردن روال قانوني برجام در داخل کشور تصريح کرد: اين دو نهاد پذيرش برجام را به صورت صددرصد قابل تأييد ندانستند و تأکيد کردند که اين طرح داراي ابهاماتي است که عدم برطرف شدن آن منجر به خسارات غير قابل جبران خواهد شد.
اين کارشناس مسائل سياسي با اشاره به اعلام نظر رهبر انقلاب درباره برجام طبق قانون که مصوبات شورا بايد به تأييد رهبري برسد افزود: از آنجايي که گفته شده بود پاسخ به برجام بايد به صورت بله يا خير باشد، پذيرش مشروط از سوي رهبر انقلاب و نوع پاسخ ايشان بسيار هوشمندانه بود.
وي ادامه داد: با اين شروطي که رهبري گذاشتند تلاش کردند برجام را به صورت کامل يا نزديک به کامل به منافع ملي نزديک کنند و مواردي که ميتوانست به امنيت ملي آسيب بزند با اين شروط پيشگيري شد که اين بسيار حائز اهميت است.
فضائلي تأکيد کرد: مسئله مهم ديگر غيرتمندي رهبر انقلاب نسبت به حفظ دستاوردهاي هستهاي کشور بود که ايشان از قبل هم گفته بودند اين دستاوردها نبايد آسيب ببيند.
اين کارشناس مسائل سياسي هدف اساسي مذاکرات را رفع تحريمها عنوان کرد و يادآور شد: براي رفع تحريمها شرايطي از سوي رهبر انقلاب تعيين شد که اجازه نخواهد داد اين مسئله در بين لفاظي و شيطنتهاي طرف مقابل به ويژه آمريکا دچار آسيب شود.
وي با بيان اينکه سراسر محتواي بيانيه رهبري بياعتمادي مستدل نسبت به آمريکا است، خاطرنشان کرد: با توجه به فريبکاري آمريکا در جريان مذاکرات اخير و تغيير حرفها در جريان مذاکرات صرف نظر از پيشينه پر نيرنگ و فريب آمريکا، اين مسئله بسيار حائز اهميت بود.
فضائلي تأکيد کرد: رهبر انقلاب دستور مهمي به شوراي عالي امنيت ملي مبني بر تعيين يک کار گروه جامع براي رصد اجراي برجام دادند.
اين کارشناس مسائل سياسي درباره پيشنهادات خود براي تعيين اعضاي اين هيأت نظارت گفت: قاعدتا با تعبيري که رهبري درباره اين هيأت داشتند عليالقاعده کساني بايد در اين گروه قرار بگيرند که ضمن برخورداري از ويژگي تدبير و خدمت،نسبت به طرف مقابل خوشبين نبوده و از نگاهي واقعبينانه برخوردار باشند.
وي با اشاره به لزوم برخورداري اعضاي اين هيأت نظارت از دانش، تخصص و اشراف به مسائل برجام خاطرنشان کرد: شوراي عالي امنيت ملي بايد با در نظر گرفتن اين ملاحظات افرادي را انتخاب کند که در افکار عمومي نسبت به آنها اعتماد وجود داشته باشد و منافع و امنيت ملي را به عنوان اولويت در نظر بگيرد.
فضائلي درباره مسدود شدن راههاي نفوذ در صورت اجراي دقيق نامه رهبري توضيح داد: محدود کردن بحث نفوذ دشمن به برجام اشتباه بوده و به معناي باز گذاشتن راههاي ديگر براي نفوذ دشمن است.
اين کارشناس مسائل سياسي يکي از راههاي نفوذ دشمن را بيدقتي و سادهانگاري در اجراي برجام عنوان کرد و گفت: بايد مراقب منافذي که دشمن در صدد نفوذ از طريق آن است باشيم.
*نجابت: بياعتمادي به طرف مقابل مورد تاکيد نامه اخير رهبر انقلاب بود/همه بايد در اجراي دقيق برجام به شروط رهبري توجه کنيم
حسين نجابت، نماينده مردم تهران و عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به دنبال نامه اخير رهبر معظم انقلاب در خصوص برجام اظهار داشت: خوشبختانه فرمايش مقام معظم رهبري در راستاي فرمايش قبلي ايشان است.
وي افزود: ايشان از ابتدا نيز همزماني لغو تحريمها را مورد تاکيد قرار دادند که بايد لغو تحريمها صورت گيرد نه تعليق و توقف. در صورتي که در متن برجام در برخي لغو ولي برخي ديگر سخن از تعليق و توقف به ميان آمده است.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي همچنين تصريح کرد: ايشان در سخنانشان به بياعتمادي کامل به طرف اروپايي و آمريکايي اشاره کردند لذا در اين خصوص با خوشبيني برخورد نميکنند.
نجابت در ادامه مطلب خود عنوان کرد که ما چند سال است که گرفتار گزارشات غيرمنصفانه، جهتدار، غير کارشناسانه و کاملا جانبدارانه و سياسي آژانس هستيم که در مورد PMD و ابعاد ممکن هستهاي و فعاليتهاي غير صلح آميز متهم و با ما با ابهام صحبت ميکنند و پرونده ابعاد گوناگون نظامي را مختومه اعلام نميکنند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در بخش ديگري از سخنان خود به طرح يک فوريتي برجام و تصويب آن در مجلس اشاره کرد و گفت که طرف مقابل مذاکره براي ما شرط گذاشتند ما هم در طرح يک فوريتي مجلس اين شروط را قرار داديم ولي نکته مهم در اين ميان که رهبر معظم انقلاب نيز به آن اشاره داشتند اين است که هيچ اعتمادي به طرف آمريکايي و اروپا وجود ندارد و به صورت مستدل اقدامات سابق و فعلي امريکا را در نظر گرفته و اعلام ميکنند که هيچ تضميني نيست که غربيها به تعهدات خود عمل کنند.
وي به تشريح سابقه طرف مقابل مذاکرهکننده پرداخت و عنوان کرد: سابقه نشان ميدهد که اينها قوانين خود و بينالمللي همچنين تعهداتي که داده بودند را زير پا ميگذارند و هر جا که زورشان برسد زور ميگويند. شاهد هستيم که در ليبي، عراق و افغانستان و هر کجا که زورشان رسيده نيز اعمال زور کردند.
اين نماينده در ادامه سخنان خود بياعتمادي به طرف مقابل را مورد تاکيد قرار داد و خاطرنشان کرد: اين سابقه بد طرف اروپايي و آمريکايي اثبات ميکند که به آنها اعتماد نکنيم. ما گفته بوديم که در متن برجام طرفهاي غربي به ما اعتماد نکردند يعني هر کجا خواستند ما اقدامي انجام دهيم سخن از راستي آزمايي آن به ميان آمد. ولي متاسفانه ما در متن به آنها اعتماد کرديم و اين اشکال راهبردي بود.
وي در همين رابطه ادامه داد: لذا در همين راستا راه آن را رهبر معظم انقلاب به صورت مستند بيان کردند و فرمودند که اگر بناست اتفاقي در اراک بيفتد بايد يک قرارداد مطمئن داشته باشيم يعني اطمينان پيدا کنيم دستاوردي را که سالها است تلاش کرده و به دست آوردهايم را با يک چيز بياعتنا تعويض و نابود نکنيم.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در ادامه تاکيد کرد: فرمايشات رهبر معظم انقلاب در نامه خود به رئيس جمهور درباره برجام دقيقا با توجه به حفظ منافع کلي نظام و کمک به دولت بوده است چرا که قدرت چانهزني دولت در اين ميان بيشتر ميشود.
نجابت متذکر شد که همه بايد در اجراي دقيق برجام و شروط رهبري و مجلس دقت کنيم چرا که 9 بندي که در ماده واحده مصوبه مجلس است تقريبا به شکل تلويحي است که مقام معظم رهبري به صورت شفاف و قاطعتر بيان کردند.
وي در همين رابطه ادامه داد: نامه مقام معظم رهبري درباره برجام يک قدم بسيار مهم بود. ما در کميسيون برجام اقداماتي انجام داديم؛ از اينکه اين اقدامات مورد رضايت ايشان واقع شده است بسيار خوشحاليم چرا که در طول بررسي برجام در کميسيون ويژه فشارهاي بياماني به ما وارد ميشد که عجله کنيد و يا متن برجام را بررسي نکنيد لذا زحمات زيادي در اين راستا کشيده شد.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در خاتمه ضمن ابراز اميدواري از سخنان رهبر معظم انقلاب تاکيد کرد: فرمايشات مقام معظم رهبري مويد گزارشي بود که کميسيون ويژه به مجلس ارائه داد و اميدواريم هم در تبعيت از ايشان به گونهاي رفتار کنيم که در راستاي حفظ منافع نظام باشد.
*اکرمي: اجراي برجام از خود مذاکرات سختتر است/ضرورت تشکيل کميته عالي براي نظارت بر اجراي تعهدات طرف مقابل
حجتالاسلام سيد رضا اکرمي رئيس شوراي فرهنگي نهاد رياست جمهوري به ارزيابي نامه رهبر انقلاب به رئيسجمهور درباره اجراي برجام پرداخت و اظهار داشت: رهبر انقلاب در اين نامه از طرفي با تأييد برجام به همه اختلافات داخلي افراد خاتمه دادند و از طرفي افشاگري را درباره طرف مقابل به ويژه آمريکا انجام دادند چرا که طرف مقابل در عمل و رفتار تناقضگونه عمل ميکند بنابراين به مردم و دولت هشدار دادند که در برابر دشمن حواس خود را جمع کنيم، احتياط کنيم و بدانيم که دشمن، دشمن است.
وي خاطرنشان کرد: مسئله اقتصاد مقاومتي محور بعدي بود که رهبر معظم انقلاب در اين نامه به آن اشاره کردند و ما بايد اين مسئله را جدي بگيريم و کنترل مصرف و وجدان کاري داشته باشيم، براي مثال در زمينه خودرو شاهد هستيم که از طرفي گفته ميشود که خودروها در بازارها مانده است و خريداري نميشود، از طرفي فروشندگان حاضر نيستند قيمت آن را مناسب کنند و از سويي فکر ميکنيم اگر از بيرون خودرو وارد کنيم مشکلات حل ميشود، در حالي که اينچنين نيست و بايد بر کيفيت توليدات خود بيفزاييم.
اکرمي ادامه داد: بايد اقتصاد خودکفا و اقتصاد مقاومتي را در کشورمان اجرا کنيم تا دشمن بداند اگر به ما نرسد نيز ما به اهداف خومان ميرسيم هر چند که اگر مشکلات برداشته شود قطعا کشور ما رشد بيشتري خواهد داشت.
رئيس شوراي فرهنگي نهاد رياست جمهوري با اشاره به سخن مقام معظم رهبري مبني بر تشکيل کميته عالي براي نظارت بر اجراي تعهدات طرف مقابل خاطرنشان کرد: مرحله نهايي مذاکرات هستهاي اجراي برجام است که قطعا از مذاکره کردن سختتر است چرا که اين مرحله در مقام عمل است و با توجه به سابقه بدي که آمريکاييها از خود نشان دادند، بايد حواسمان را جمع کنيم.
*رحماني: بيتوجهي به اقتصاد مقاومتي روزنههاي نفوذ دشمن در «برجام» را باز ميگذارد
رضا رحماني نماينده مردم تبريز در مجلس شوراي اسلامي درباره محورهاي دستور رهبر معظم انقلاب اسلامي به رئيسجمهور در زمينه اجراي برجام گفت: دشمن ميخواهد در قالب مذاکرات اهداف ديگري را دنبال کند.
وي با تأکيد بر اينکه نبايد در لابلاي مذاکرات فلسفه و هدف اصلي آن که لغو تحريمهاست فراموش شود، اظهار داشت: تدوين تمهيداتي در اين باره آنقدر ضروري است که تشکيل هيأتي ناظر و هوشمند بر روند اجراي برجام مورد تصريح رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
رحماني در ادامه گفت: دشمن حتي در تعاملات اقتصادي نيز اهداف و منافع خود را دنبال ميکند و اگر ما مسلح به اقتصاد مقاومتي نشويم حتي در صورت توافق با دشمن نيز متضرر خواهيم شد.
وي از اقتصاد مقاومتي به عنوان يک راهبرد براي کشور ياد کرد و افزود: متأسفانه به اين مقوله توجه نميشود و اين موجب ميشود که در جريان توافق هستهاي روزنههايي براي دشمن باز بماند چرا که ما در خيلي از حوزهها خودکفا نشدهايم.
نماينده مردم تبريز در مجلس شوراي اسلامي گفت: بهعنوان مثال نفت که يک ثروت خدادادي براي کشور ماست در جريان تحريمها به عاملي عليه خودمان تبديل شد، در حالي که اگر آن را به فراوريهاي مختلف ميرسانديم ديگر دشمن نميتوانست از آن به عنوان حربهاي براي تهديد ما استفاده کند.
*سلطانيصبور: ضروت تشکيل هيأت ناظر بر اجراي برجام/ نامه رهبري اتحاد را به ملت بازگرداند
عطاءالله سلطانيصبور نماينده مردم رزن در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به دستورات مقام معظم رهبري در نامه خود به رئيسجمهور درباره اجراي برجام، گفت: مجلس نيز ميتوانست در طرح خود اين موارد را کتباً لحاظ کند، اما مجلس عجله کرد و اين نکات را در طرح خود قيد نکرد.
وي با هشدار نسبت به هرگونه خوشبيني نسبت به آمريکا و اينکه او دست از دشمني با ايران برداشته است، اظهار داشت: يک بار سراغ نداريم که آمريکا در قول و قرارهاي خود نقض نکرده باشد لذا تشکيل هيأت ناظر بر روند اجراي برجام و انجام تعهدات طرف مقابل به منظور دور نخوردن جمهوري اسلامي ايران ضرورت دارد.
سلطانيصبور نامه رهبر معظم انقلاب را درباره اجراي برجام موجب بازگرداندن اتحاد به اردوگاه ملت خواند و گفت: هرگونه خوشبيني به دشمن پس از برجام موجب ميشود ما از دقت نسبت به خصومتهاي او غافل شده و به او پشت کرده و اسباب سوءاستفاده او را فراهم کنيم.
وي با اشاره به تأکيدات رهبر معظم انقلاب مبني بر اخذ تضمينهاي مکتوب و کافي از طرف مقابل درباره لغو تحريمها خاطرنشان کرد: البته اين اصل برگرفته از اسلام است که تصريح ميدارد در هر قرارداد توافقي تضمينهاي کافي صورت گيرد و از شاهد نيز بهره گرفته شود.
نماينده مردم رزن در مجلس شوراي اسلامي دستورات رهبر معظم انقلاب را آبي گوارا خواند و گفت: محورهاي نامه ايشان و رئيسجمهور درباره برجام دغدغههاي ما را برطرف کرد.
عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي در پايان با ابراز خرسندي از اينکه در فهرست دلواپسان توافق هستهاي قرار داشته است، تصريح کرد: نه تنها گروه موسوم به دلواپسان بلکه رئيسجمهور و ديگر مسئولان نظام و تيم مذاکرهکننده نيز در حقيقت دلواپس برجام بودند.
*هاشمي: دولت موظف به اجراي دقيق شروط رهبر انقلاب در اجراي برجام است
سيدمهدي هاشمي نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به شروط مقام معظم رهبري براي اجراي برجام در نامه اخيرشان به رئيسجمهور اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب يک بار ديگر در يک نقطه حساس و پيچ تاريخي نظام و انقلاب، نقش خودشان را به درستي و به طور صحيح ايفا کردند و از بروز بحرانهايي در آينده و مشکلات جدي پيشگيري کردند.
وي با بيان اينکه رهبر انقلاب با اين نامه نقش، جايگاه، قدرت و اساس ولايت فقيه را باز هم اثبات کردند، افزود: رهبر انقلاب در اين نامه نواقصي که متأسفانه در رابطه با جزئيات برجام وجود داشت را جبران کردند، عليرغم آنکه تعدادي از نمايندگان مجلس اين موضوع را تذکر داده بودند و توجهي به آن نشد، ايشان به طور کاملتر، جامعتر و قاطعتر اين موضوعات را به دولت ابلاغ فرمودند.
نماينده تهران در مجلس تصريح کرد: با نامه مقام معظم رهبري به رئيسجمهور، دولت موظف شد بر اساس قانون به مُرِّ فرمايشات ايشان عمل و تمام چارچوبهاي مورد نظر را عملياتي کند.
وي با تأکيد بر اينکه مسئولان دولتي بايد بدانند فرمايشات مقام معظم رهبري براي همه لازمالاجراست، گفت: به سهم خودم از رهبر معظم انقلاب تقدير و تشکر ميکنم که هوشمندانه در جايگاه خودشان توانستند نواقص موجود را جبران و برطرف و اميد جديدي در قلوب ملت عزيز ايران ايجاد کنند.
هاشمي همچنين يادآور شد: رهبر معظم انقلاب با اين نامه نگراني بسياري از مردم را رفع کردند و البته شبهات مطرح را به طور دقيق و صحيح برطرف نمودند.
وي در پايان خاطرنشان کرد: اميدواريم مسئولان دولتي همانطور که در اظهارنظرهاي اوليهشان اعلام کردند به دستورات مقام معظم رهبري عمل کند و با دست پُر تعهدات طرف غربي در برجام را پيگيري کنند، دولت بداند مردم و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي حمايت جدي از مسئولان دولتي در پيگيري و اجراي فرمايشات مقام معظم رهبري خواهند داشت.
*ذوالنور: نامه مقام معظم رهبري تامينکننده منافع مردم است
حجتالاسلام مجتبي ذوالنور مشاور نماينده ولي فقيه در سپاه پاسداران در مراسم عزاداري شب تاسوعاي حسيني (ع) در مصلاي امام خميني (ره) رشت، اظهار کرد:وي درباره برجام متذکر شد: برخي ميگفتند حتي آب خوردن مردم به تحريمها وابسته است و تا ديروز ميگفتند مشکلات مردم از سوءمديريت است.
وي با بيان اينکه تقابل دو قطبي درباره برجام در کشور ميتوانست کشور را بر باد دهد، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبري با منويات خود روند موجود را در جهت تأمين امنيت ملي هدايت کردند.
ذوالنور با تصريح بر اينکه مقام معظم رهبري از تيم هستهاي بهطور قاطع حمايت کردند، افزود: ايشان از نقادان برجام نيز حمايت کردند و اجازه دادند سخنان خود را بگويند و فضاي کشور را در راستاي منافع ملي هدايت کردند.
وي با اشاره به اينکه نقدهاي مخالفان موجب موفقيت امروز کشور شده است، يادآور شد: 9 بند نامه مقام معظم رهبري به رئيس جمهور ضروري بود.
اين مقام مسئول نامه مقام معظم رهبري را تامينکننده منافع مردم دانست و متذکر شد: مقام معظم رهبري نقايص کار دولت مجلس و شوراي امنيت ملي را تکميل کردند.
وي خاطرنشان کرد: در طول تاريخ تلاش کردند جامعه اسلامي را بدون امام و رهبر کنند زيرا هر جا امام باشد دشمن نميتواند در جامعه نفوذ کند.
*فروزنده: نامه رهبري بايد مبناي انسجام و وحدت در کشور قرار گيرد/ استراتژي رهبري دشمن را به انفعال کشاند
لطفالله فروزنده عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به نامه مقام معظم رهبري به رئيس جمهور درباره برجام و تأييد مشروط برجام، اظهار داشت: اين نامه بار ديگر اين سخن امام خميني (ره) را براي ما روشن کرد که اگر پشتيبان ولايت فقيه باشيم به مملکت ما آسيبي نميرسد.
وي افزود: دشمن که تلاش ميکرد برجام را بستري براي نفوذ و ضربه زدن به جمهوري اسلامي کند، با تدبير رهبري و خردمندي ايشان اين تهديد به فرصت تبديل شد و باعث شد بار ديگر حقانيت جمهوري اسلامي ثابت شود و استکبار جهاني را وادار به انفعال کند.
سخنگوي جمعيت ايثارگران تصريح کرد: مقام معظم رهبري با هوشمندي همه نيروهاي انقلاب را متوجه دشمني آمريکا، زيادهخواهيهاي اين کشور و دشمن درجه يک بودن نظام اسلامي کردند.
فروزنده با تأکيد بر اينکه نامه مقام معظم رهبري مبناي وحدت و انسجام همه است، گفت: همه کساني که در روند بررسي برجام اختلاف سليقه داشتند نامه مقام معظم رهبري را فصلالخطاب قرار ميدهند.
عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس در پايان با اشاره به تأکيد مقام معظم رهبري بر لزوم اجراي اقتصاد مقاومتي، گفت: ما بايد براي حل مشکلات کشور، تمام تمرکز خود را بر اجراي اقتصاد مقاومتي و توجه به ظرفيتهاي دروني کنيم و البته در اينجا نقش دولت بيبديل خواهد بود.
*جامعه مهندسين: دستورات رهبري براي اجراي برجام راه هرگونه اختلافافکني را مسدود کرد
جامعه اسلامي مهندسين بيانيهاي درخصوص نامه مهم مقام معظم رهبري پيرامون اجراي برجام صادر کرد.
در اين پيام آمده است: خداوند متعال را شاکريم که لطف بيکرانش را با نعمت رهبري و ولايت فقيه بر ملت بزرگ و حماسه ساز ايران اسلامي جاري نموده است. نعمتي که بنا به فرمايش بنيان گذار جمهوري اسلامي ايران، حضرت امام روح الله (ره)، به شرط پشتيباني ملّت، مملکت ما را از آسيب دشمنان حفظ خواهد کرد. نقش بي بديل رهبري معظم انقلاب در تمامي نقاط حساس تاريخ انقلاب اسلامي بعد از رحلت امام راحل(ره) حافظ وحدت و راهگشاي ملت بزرگ و مسئولين نظام جمهوري اسلامي ايران بوده است و اکنون در يکي از برهه هاي حساس حيات طيبه انقلاب اسلامي، بار ديگر شاهد بصيرت و روشنگري رهبر معظم انقلاب اسلامي در برخورد با موضوع مهم توافق هسته اي بوديم.
اين پيام ميافزايد: مقام معظم رهبري با پيش بيني شايسته اتّفاقات سال جاري، درابتداي اين سال بر عنوان و شعار همدلي و همزباني تأکيد فرمودند. اين رويکرد معظم له در نخستين روزهاي سال 1394 نشان از اتّفاقات مهم در جغرافياي سياسي جمهوري اسلامي ايران بود. ثمره راهبرد " نرمش قهرمانانه " کشيدن خط بطلان بر پروژه ايران هراسي و پيگيري رفع تحريم هاي ظالمانه و ناحق عليه ملّت رشيد ايران و حفظ دستاوردهاي بزرگ هسته اي جمهوري اسلامي ايران بوده است.
در اين پيام آمده است: اکنون و با به سرانجام رسيدن بررسي هاي نهادهاي ذيربط در خصوص توافق نامه هسته اي، دستورات فرمانده کل قوا پيرامون اجراي برجام، تکليف همه کارگزاران نظام را در رابطه با برجام روشن کرد و راه هرگونه اختلاف افکني را مسدود ساخت. حالا و برمبناي فرامين رهبر معظم انقلاب لازم است اختلافات گذشته ميان موافقين و منتقدين کنار گذشته شود و بر اجراي مطلوب برجام در چارچوب عزتمندانه مشخص شده توسط مجلس شوراي اسلامي و رهبري معظم انقلاب کوشيده شود و با حفظ وحدت و پرهيز از ايجاد دودستگي در برخورد با اين موضوع، راه نفوذ دشمنان انقلاب اسلامي بسته شود.
در اين بيانيه تاکيد شده است: جامعه اسلامي مهندسين ضمن عرض تسليت ايام سوگواري سيدوسالار شهيدان امام حسين عليه السلام به پيشگاه مقدس حضرت ولي عصر(ارواحنا له الفداء) و مقام معظم رهبري و شيعيان جهان علي الخصوص ملّت عاشورايي ايران، بر حمايت از خطوط قرمز ترسيم شده توسط رهبر معظم انقلاب در اجراي برجام تأکيد نموده و همه مسئولين دست اندرکار اين موضوع مهم را به اجراي دقيق فرامين معظم له و حرکت بر مسير وحدت حول محور ولايت و حمايت از دستاوردهاي ارزشمند نظام جمهوري اسلامي ايران سفارش مي نمايد.
*روستا: نامه رهبري درباره برجام جلوي هرگونه سهلانگاري در حوزه عمل را ميگيرد
رضا روستا آزاد عضو هيأت علمي دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به نامه مقام معظم رهبري به رئيس جمهور درباره برجام، اظهار داشت: با مديريتي که مقام معظم رهبري بر برجام داشتند، از اينکه اين موضوع بتواند باعث تفرقه و دودستگي شود، جلوگيري کردند.
وي با بيان اينکه متن برجام داراي ابهامات متعددي است، گفت: بر همين اساس بايد اجراي برجام به دقت رصد شده و آنطور که به صلاح کشور است، مديريت شود.
عضو شوراي مرکزي جمعيت ايثارگران با اشاره به نگاه دقيق رهبري به برجام و هدف دشمن از مذاکرات، اظهار داشت: مقام معظم رهبري ملاحظاتي که بر برجام بار است را به طور کتبي و شفاهي به همگان اعلام کردند. شايد اين ملاحظات توسط برخي به اندازه کافي جدي گرفته نشده باشد و از برخي خطوط قرمز بيان شده توسط ايشان ناديده گرفته شده است.
روستا آزاد تصريح کرد: اين نکات و تذکراتي که مقام معظم رهبري دادهاند ثبت در تاريخ شده است تا اگر در آينده سهلانگاري در مقام اجرا سر بزند، رهبري تذکراتشان موجود باشد.
عضو هيأت علمي دانشگاه صنعتي شريف با بيان اينکه نامه رهبري درباره برجام جلوي هرگونه سهلانگاري در حوزه عمل را ميگيرد، گفت: بايد کميتهاي تشکيل شود تا بر اجراي برجام نظارت کنند تا در گذر زمان برخي موضوعات به فراموشي سپرده نشود.
وي در پايان با بيان اينکه سابقه آمريکا نشان ميدهد اين کشور به تعهدات کتبي پايبند نيست چه برسد به شفاهي، گفت: بايد به طور کتبي از طرف مقام براي لغو تحريمها تعهد و امضا گرفته شود تا ما ضمانت بيشتري در اجراي کار داشته باشيم.
*شوهاني: برجام داراي ابهامات و نقاط ضعف فراواني است/لزوم رعايت بندهاي نهگانه قانون مجلس و ملاحظات دهگانه شورايعالي امنيت
حمد شوهاني عضو کميسيون امنيت سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به نامه مهم مقام معظم رهبري به رياست جمهوري ايران درباره برجام، اظهار داشت: نامه تاريخي مقام معظم رهبري تصريح بر ابهامات و اشکالات توافقنامه برجام بود که ميتوانست در آينده براي ما مشکلساز باشد.
وي افزود: آنچه که مقام عظماي ولايت در نامه خود به رياست جمهوري اسلامي ايران تصريح فرمودند همان خط قرمزهايي بود که همواره در فرمايشات خود به آن اشاره داشتند.
نماينده مردم ايلام در مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه آمريکاييها غيرقابل اعتماد هستند، گفت: بايد از منافع ملي مراقبت و مواظبت بيشتري صورت گيرد و به دغدغه مقام معظم رهبري در مورد نفوذ اقتصادي، سياسي و فرهنگي آمريکاييها اهتمام جدي داشت.
شوهاني يادآور شد: مجلس شوراي اسلامي در پذيرش برجام مصوبهاي در 9 بند صورت داد بنابراين دولت بايد بر هر 9 بند اين مصوبه تأکيد داشته باشد و به مصوبه 10 گانه شواري عالي امنيت نيز توجه کند.
*حسينيان: پيام مقام معظم رهبري فصلالخطابي در موضوع برجام است
حجتالاسلام روحالله حسينيان عضو جبهه پايداري و نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به نامه رهبر معظم انقلاب به دولت اظهار داشت: در مجموع آن چيزي که در اجراي برجام موجب نگراني جامعه و بسياري از نخبگان شده بود همين شرايطي است که مقام معظم رهبري در پيام خود آنها را گنجانده بودند، خصوصا با توجه به اينکه آمريکاييها و اروپاييها قابل اعتماد نيستند بايد براي اجراي برجام تضمينهاي کافي از آنها گرفته شود.
حسينيان ادامه داد: يکي از مواردي که ايران موظف به انجام آن شده باز کردن قلب راکتور اراک و سيمان ريختن داخل اين قلب است لذا اگر جمهوري اسلامي اين موضوع را اجرايي کند اما آنها تضمين کافي براي لغو تحريمها ندهند، ما يک صنعت بسيار بزرگي که دانشمندان ما چهار سال براي آن زحمت کشيدهاند از دست خواهد رفت.
نماينده مردم تهران در مجلس با اشاره به بند نهم پيام رهبر انقلاب به دولت درباره برجام تصريح کرد: در هيچ جاي دنيا رسم نيست که وقتي بين يک يا چند کشور اختلاف است، کشورهاي مدعي قضاوت کنند، کميسيوني که در حال حاضر براي موارد اختلافي در برجام پيشنهاد شده کميسيوني متشکل از 6 کشور به علاوه اتحاديه اروپا است که در مقابل آن ايران به تنهايي در اين کميسيون عضويت دارد؛ يعني در اين کميسيون هفت مخالف و يک نفر به تنهايي حضور دارد که قابل قبول نيست.
وي با بيان اينکه طرف مقابل چيزي از دست نميدهد و اين ما هستيم که بايد زيرساختهاي سانتريفيوژهاي خود در فردو را تخريب کنيم و حتي کابلها و اتصالات هم بايد از بين برود يادآور شد: بنابراين ما از لحاظ عملي بايد اقداماتي را انجام دهيم که به ضرر کشور ماست و از اين رو بايد گروهي تشکيل شود که شيفته غرب نباشد.
حسينيان تصريح کرد: مشکل ما در مذاکرات اين بود که برخي افراد شيفتگي زيادي به غرب داشتند و بنابر اين بايد افرادي در اين هيات نظارت حضور داشته باشند که نسبت به آمريکا بدبين باشند، همانطور که زماني يک عده نامه به امام نوشتند که آيا اجازه ميدهيد که وارد مذاکره با آمريکا شويم که امام چند شرط گذاشتند و اول فرمودند کساني که ميخواهند با آمريکا مذاکره کنند بايد دلشان مالامال از کينه به آمريکا باشد و اين ملاکي که حضرت امام در آن زمان قائل شدند بايد در اين گروهي که قرار است ناظر بر اجراي برجام باشد هم حفظ شود.
وي تاکيد کرد: ميتوان پيام مقام معظم رهبري را فصلالخطابي در موضوع برجام دانست اما اين شرايط بايد اجرا شود و کسي نيز در اجراي اين شروط نظارت داشته باشد لذا بايد نمايندگان مجلس يا گروهي، پيگير اجراي شرايطي که رهبري تعيين کردهاند، باشند.
انتهاي پيام/